Tratament pentru urgențe stomatologice

  Te doare măseaua, pulsează sau ai un abces care se încăpăţânează să treacă? Indiferent de problemă, în doar 30 de minute, specialiştii nostri îţi oferă cea mai bună îngrijire pentru ca tu să te simţi din nou confortabil.

Urgenţa stomatologică înseamnă:

  • când un dinte iese din alveolă sau se fracturează în urma unui traumatism
  • sângerări abundente în cavitatea orală
  • pierderea unei plombe sau a altei lucrări restaurative, fapt ce produce leziuni ale limbii sau ale buzelor

Urgenţa stomatologică înseamnă:

  • când un dinte iese din alveolă sau se fracturează în urma unui traumatism
  • sângerări abundente în cavitatea orală
  • pierderea unei plombe sau a altei lucrări restaurative, fapt ce produce leziuni ale limbii sau ale buzelor

Cele mai comune urgenţe stomatologice:

Abcesul – inflamaţie dureroasă şi localizată, cu ţesut roşu şi congestionat, care poate apărea în jurul rădăcinii dintelui sau în spaţiul dintre gingie şi dinte. Tratamentul de urgenţă stomatologică este reprezentat de incizia şi drenarea colecţiei purulente, dar poate continua cu tratarea sau extracţia dintelui, după caz.

Traumatismele dento-alveolare (avulsie, luxaţii, fracturi) pot fi tratate prin reducerea, imobilizarea sau extracţia dentară.

Avulsia dentară reprezintă extracţia accidentală a unui dinte din alveola sa. Acesta poate fi salvat prin replantarea în 30, maximum 60 de minute de la accident şi numai dacă dintele este integru.

Luxaţia dentară reprezintă deplasarea anormală a dintelui în alveola sa, ca urmare a unei leziuni traumatice. Tratamentul de urgenţă stomatologică este reprezentat de repoziţionarea (manuală sau chirurgicală) a dintelui în alveolă, urmată de imobilizare.

Fisuri şi fracturi coronare – în acest caz, urgenţa stomatologică o reprezintă doar fractura ce ajunge la camera pulpară.

Pulpita acută (inflamarea pulpei dentare) se manifestă prin: durere pulsantă care se intensifică la mişcări; hipersensibilitatea la rece sau fierbinte; schimbarea culorii dintelui sau umflarea gingiei şi a obrazului. Tratamentul de urgenţă constă în curăţarea cavităţii şi aplicarea unui pansament calmant, apoi a unei obturaţii de canal temporare.

Parodontita apicală acută – se caracterizează prin inflamarea apexului (vârful rădăcinii dintelui), o durere persistentă şi, câteodată, febră, iar în dreptul rădăcinii dintelui gingia devine roşie şi dureroasă.

Hemoragia post-extracţională – apare la 3 – 4 zile de la extracţie, spontan sau provocată de un traumatism. În cazul de faţă, tratamentul de urgenţă este complex şi diferă în funcţie de gravitate.

Alveolita este o infecţie localizată în locul unde a fost extras un dinte şi se manifestă printr-o durere vie, ce dispare a doua sau a treia zi de la extracţie. Tratamentul în urgenţa stomatologică este reprezentat de spălături de igienizare, conuri antibiotice şi, eventual, chiuretaj.

Pericoronarita – apare ca o dificultate de erupţie dentară şi se manifestă ca o iritaţie minoră, însoţită de un gust şi miros neplăcut şi imposibilitatea de a deschide gura.