PROTETICĂ DENTARĂ

Protetica Dentară este specialitatea medicală care se ocupă cu refacerea funcțiilor aparatului dentomaxilar prin protezarea cu proteze fixe (inlay/onlay, coroane dentare, punti dentare fixe) sau cu proteze mobile (proteze scheletate, supraproteze). Scopul final al oricarei interventii protetice este acela de vă reda echilibrul functional, estetic si psihic pe care îl meritați.

Inlay-ul și Onlay-ul reprezintă o alternativă perfectă pentru obturațiile dumneavoastră vechi care trebuie inlocuite.

Ce este în neregulă cu obturațiile vechi?

Pe masură ce timpul trece obturațiile dumneavoastră vechi se contractă și se dilată, astfel apare o mică deschidere la interfața dinte-obturație pe unde pătrund bacterii. Bacteriile pătrunse la acest nivel nu vor mai putea fi îndepartate și astfel se creeaza o nouă carie. Cazurile în care sub o obturație veche nu se află o carie sunt destul de rare. Sigilarea oferită de un inlay/onlay este superioară celei oferite de obturațile clasice astfel încât posibilitatea apariției leziunilor carioase scade foarte mult.

 

De ce ați vrea un Inlay sau un Onlay în locul unei obturații?

Un Inlay/Onlay reprezintă o alternativă de tratament superioară obturațiilor clasice din punct de vedere estetic și funcțional, de asemenea o astfel de restaurare va crește rezistența dintelui spre deosebire de o obturație care va putea diminua rezistența dintelui.

Care este diferența dintre Inlay si Onlay?

1. Inlay-ul este o reconstituire asemanatoare unei obturați care trebuie să inlocuiască un defect situat în interiorul dintelui. Inlay-ul este realizat din ceramică astfel încat medicul va alege împreună cu dumneavoastră culoarea viitoarei restaurări. Pentru realizarea unui inlay vor fi necesare două ședințe de tratament.
2. Onlay-ul este de asemenea realizat din ceramică, însă el diferă de inlay prin faptul că va acoperi o suprafață mult mai extinsă din dinte. Numărul de ședințe necesare realizării unui onlay va fi de asemenea tot de două.