IMPLANTOLOGIE

   Este o ramură a stomatologiei ce rezolvă problemele de edentație (lipsa dinților) cu ajutorul implanturilor dentare. Implantul dentar este un șurub din titan, care se va insera în os, în locul dinților lipsă. După 4-6 luni se descoperă implantul se inseră bontul protetic și se realizează lucrarea dentară.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o rădăcină artificială, realizată din titan pur, care este introdusă în osul mandibular sau maxilar și care se integrează complet în structura osoasă proprie, înlocuind cu succes dintele lipsă, fără a afecta alți dinți.

De ce recurgem la implanturi dentare?

Odata cu trecerea timpului, majoritatea oamenilor pierd mai mulți sau mai puțini dinți din cauza cariilor, vârstei sau bolii parodontale, afectând într-un mod neplăcut dicția, estetica dentară, cât și funcția masticatorie.

Cea mai eficientă soluție pentru ameliorarea acestor probleme constă în  aplicarea implanturilor dentare. Cu ajutorul lor, pacientul poate obține o restaurare complet funcțională și rezistentă a dinților. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ce necesita un implant dentar este boala parodontală, cauza principală fiind acumularea bacteriilor parodontale în cavitatea  bucală.

Care sunt beneficiile unui implant dentar?

Implantul dentar are un efect benefic asupra sănătății dinților tăi, motiv pentru care a devenit unul dintre cele mai solicitate tratamente stomatologice. Scopul implantului dentar constă în refacerea esteticii dentare și faciale, iar specialiștii clinicii Dent Center vor avea grijă de funcționalitatea și estetica dinților tăi. Cu ajutorul acestui tratament, îți protejezi întreaga dantură, întrucât implanturile asigură susținerea dinților afectați.

Datorită tehnologiilor moderne utilizate de specialiștii dentari, implantul dentar reprezintă o alternativă sigură și eficientă pentru un aspect natural și funcționalitate precisă a danturii. Un alt beneficiu al implantului este acelă că limitează pierderea masei osoase. Lipsa dintelui determină deteriorarea treptată a osului, astfel implantul menține sănătatea osului și a gingiei.

Etapele de pregătire a intervenției de implant dentar

Înainte de orice intervenție de implant dentar, investigarea stării de sănătate a pacientului este obligatorie. Iată care sunt etapele de pregătire.

1. Consultație de specialitate

În cadrul consultației, medicul analizează cazul și recomandă un plan de tratament specializat.
Din momentul în care pacientul nu prezintă simptome cu privire la starea de sănătate și nu are alte boli grave, trece la următoarea etapă de analiză.

2. Examinările radiologice ale oaselor maxilarelor

În această etapă, în cadrul clinicii se va efectua o radiografie retrodentară a tuturor dinților.

3. Analizele de sânge. Când sunt necesare?

În cazul pacienților sănătoși, radiografia maxilarului va fi suficientă pentru a trece ulterior la etapa de operație. În schimb, pentru pacienții cu boli cardiovasculare, diabet, alergii, care iau medicamente de coagulare a sângelui sau alte tipuri de medicamente, sunt obligatorii investigațiile mai avansate.

Analizele care pot fi solicitate suplimentar:

  • Glicemia;
  • Teste de alergie;
  • VSH – viteza de sedimentare a hematiilor;
  • Hemoleucograma completă;
  • Analiza pentru anticorpi împotriva diferitor viruși (hepatita B,C; HIV; sifilis)

În această etapă este foarte important ca pacientul să informeze medicul cu privire la orice fel de tratament pe care îl urmează.

4. Fotografiile dentare de diagnostic

Oferă o perspectivă de ansamblu și sunt necesare pentru stabilirea planului de tratament.

5. Amprenta dentară

Se realizează în cadrul clinicii. Aceasta poate fi digitală sau clasică, totală sau parțială, după caz.

6. Ocluzia dentară (mușcătura)

Înregistrarea mușcăturii se face cu scopul de a reda cu exactitate cazul pacientului.

7. Ghidul chirurgical

Se realizează în cadrul clinicii, oferă precizie și predictibilitate în inserarea implanturilor dentare.

Cum alegem implantul dentar potrivit?

După analizele efectuate în prelabil, vei putea alege împreună cu medicul stomatolog, soluțiile potrivite pentru tine. Criteriile care sunt luate în calcul pentru realizarea cu succes a intervenției sunt: gradul de complexitate a intervenției, designul și adaptabilitatea implantului la situația clinică.